Bijnaam voor de inwoners
Inwoners van Leeuwarden hebben 'Galgelappen' als bijnaam.
Elfstedentocht
Begin- en eindpunt van de Elfstedentocht, die voor het eerst als officiële wedstrijd werd verreden op zaterdag 2 januari 1909.
Wisten jullie dat
Leeuwarden was in 2018 de culturele hoofdstad van Europa.

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland. Ontdek de bruisende hoofdstad  waar je urenlang kunt shoppen en bezienswaardigheden kunt bezoeken. Het is een van de oudste steden van Noord-Nederland. Het begon allemaal in de Romeinse tijd. Toen woonden er inwoners op de plek waar nu de Oldehove staat. In 1435, hetzelfde jaar dat Oldehove, Nijehove en Hoek samengevoegd werden tot één stad: Leeuwarden, kreeg Leeuwarden stadsrechten. 

Leeuwarden ligt aan de hoofdspoorweg Leeuwarden – Zwolle, met NS – intercitytreinen naar Den Haag en Rotterdam en sprinters naar Meppel. Daarnaast exploiteerd Arriva drie Noordelijke nevenlijnen: naar Harlingen, Groningen en Stavoren. 

Leeuwarden beschikt over een uitgebreide culturele infrastructuur waaronder een schouwburg, musea en kleinschalige podia. Daarnaast zijn er meer dan 100 horecagelegenheden in Leeuwarden, waaronder veel kroegen, een aantal feestcafés en discotheken. Alle horeca sluit uiterlijk om 3 of 5 uur ‘s nachts, maar mag een geleidelijke uitstroom hanteren tot 6 uur. Leeuwarden kent een groot aantal kroegen. Deze zijn vooral te vinden in de Doelesteeg, rond het Ruiterskwartier, bij het Gouverneursplein en aan de Nieuwestad. Enkele cafés hebben een podiumfunctie.

Ontdek Friesland en boek je vakantie op Bloemketerp

Boek uw vakantie